Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Är det ofarligt med koffeintabletter?

Jag provade koffeintabletter i april 2012. Det kändes som att det gav mig mycket extraenergi. Har börjat igen och undrar nu om det är ofarligt för kroppen och centrala nervsystemet? Jag tar cirka 1-2 tabletter per dag. Jag är lite rädd att jag med långvarigt bruk fördärvar centrala nervsystemet?

Helen
Apotekare Fredrik Hed svarar:

Koffein finns receptfritt på apoteken och har uppiggande och stimulerande effekt, och motverkar därigenom trötthetskänsla. Den vanliga doseringen är 1-2 tabletter 1-3 gånger per dygn, men det ska bara användas vid tillfällig trötthet. Så länge du håller dig inom rekommenderad dosering under kortare tid är det ingen fara.

Om du behöver använda det kontinuerligt över längre tid är det istället viktigt att försöka komma fram till varför du är trött. Enligt 1177 Vård-guiden är den vanligaste orsaken till trötthet för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Då är det också vanligt att man upplever att man har koncentrationssvårigheter eller har en känsla av att inte vara utsövd under en längre tid.

Stress, depression eller oro är vanliga orsaker till problem med sömnen. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.