Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Är kosttillskott att rekommendera?

Jag är snart 20 år gammal och tar Metotrexat och Enbrel för ledgångsreumatism, RA. Jag är aktiv, tränar mycket och vill ta kosttillskott som innehåller koffein, gallussyra, ingefära, kaffebönaextrakt (innehåller 3 377 mg koffein), Capsicumextrakt (paprika), grönt te-extrakt och olivbladsextrakt. Jag undrar hur det är med kosttillskott i samband med denna sorts medicinering? Kan jag ta betakarotentillskott innan sommaren börjar?

Frall
Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det är jättebra att du tränar och är aktiv, det ska du absolut fortsätta med i den utsträckning som du kan.

Både Metotrexat och Enbrel är en vanlig och välstuderad behandling vid reumatism. Däremot är dessa inte studerade i kombination med kosttillskott och naturmedel så det är svårt att säga exakt. Men troligen fungerar det bra. Även med betakaroten.

Det enda jag tänker på är att det är mycket koffein i dina kosttillskott. Den rekommenderade maxdosen är 600 mg per dag, med dina kosttillskott ligger du på fem-sex gånger så mycket.

Behöver du verkligen kosttillskotten? Jag tycker att du ska prata med din läkare om det. Med allra största sannolikhet räcker det med en bra varierad kost, med mycket frukt och grönsaker. Då får du i dig allt som kroppen behöver.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.