Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Jag behöver något för att bli piggare

Jag är 71 år och behandlas för högt blodtryck och för höga blodfetter. Jag har också ganska jobbiga insomningsproblem. Jag tar följande läkemedel: Losartan, Felodipin, Calcichew-D3, Emgesan och Atorbir dagligen, samt Flunitrazepam till natten vid behov för sömnen. Nu undrar jag om jag dessutom kan ta fyra gram MSM-pulver för att bli lite piggare och C-vitamin (askorbat) förebyggande mot förkylning?

KER
Apotekare Fredrik Hed svarar:

De läkemedel du tar för högt blodtryck och höga blodfetter är vanliga och bra läkemedel som är dokumenterat effektiva. Så även Flunitrazepam för insomningshjälp.

C-vitamin kan du absolut ta, det är ingen risk för överdosering eftersom kroppen bara tar upp så mycket som behövs. Men du får i dig ditt dagsbehov av C-vitamin genom att äta en apelsin, en halv paprika eller ett hekto broccoli, så frågan är väl snarare om du verkligen behöver tillskott av C-vitamin.

MSM, organiskt svavel (metylsulfonylmetan) kan du också ta, det finns troligen ingen risk med det, men du ska inte förvänta dig någon effekt av MSM, eftersom det inte finns några bra vetenskapliga studier som visar att det ger någon effekt. Däremot ska man inte förringa effekten av att tro på en behandling, den så kallade placeboeffekten. Den är vetenskapligt bevisad.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.