Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Minskar man i vikt av kaffepreparat?

Det har börjat dyka upp flera olika kaffepreparat som hävdar att de hjälper till att sänka och hålla vikten. Många av dem innehåller klorogensyra. Känner du till om det är vetenskapligt testat och om det fungerar? Går det inte lika bra med vanligt kaffe, som också är billigare?

Java
Apotekare Fredrik Hed svarar:

De här preparaten påstås blockera upptaget av kolhydrater, som är kroppens energi. Blodsockertoppen i kroppen efter maten ska bli lägre, med viktnedgång som följd.

Företagen bakom dessa produkter hävdar att preparaten är vetenskapligt testade, men det är sällan några bra studier. De är ofta korta och är gjorda på för få personer för att kunna dra långtgående slutsatser. Effekten sitter bara i så länge du använder produkten, som normalt är ganska dyr. Nästan alltid har deltagarna dessutom fått en kost som är kalorifattig, och då är det osäkert vad det är som verkligen ger viktminskningen. Det framgår också sällan om deltagarna har uppmanats att vara mer fysiskt aktiva och därmed förbränna mer energi.

Jag skulle istället rekommendera dig att lägga om kosten och förbättra dina motionsvanor, gärna i samråd med en dietist, istället för att spendera pengar på dessa preparat. Och håll dig till vanligt kaffe.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.