Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Vad hjälper mer mot artros?

Min läkare har konstaterat artros i höfter och ländrygg, detta skedde för några år sedan. Jag behandlar med Relifex och Glukosamin, två tabletter vardera per dag. Tycker att det fungerar ganska bra, men smärtan har blivit jobbigare på senare tid. Det är precis som att dessa tabletter inte räcker längre. Vad skulle du rekommendera som fungerar med det jag redan använder?

Birgitta
Apotekare Fredrik Hed svarar:

Relifex innehåller en substans som heter nabumeton, som är en långverkande smärtstillande och inflammationsdämpande medicin som är lämplig vid artros. Den kan du fortsätta med.

Glukosamin har inte någon stark vetenskaplig dokumentation vid artros, det är också anledningen till att Socialstyrelsen inte alls rekommenderar den. I sina riktlinjer från december 2014 skriver de att glukosamin inte har någon effekt på smärta eller funktion vid artros i knä eller höft jämfört med placebobehandling (sockerpiller).

Därför skulle jag rekommendera att du slutar med Glukosamin och istället lägger till behandling med paracetamol. Det är en smärtlindrande medicin som verkar på annat sätt i kroppen och därmed på ett bra sätt kompletterar Relifex som du redan tar. Daglig fysisk aktivitet efter förmåga rekommenderas också vid artros.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.