Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Vilka piller är bäst?

Jag är 66 år, tar en tablett omega 3 (VitoMaris) och en tablett kalciummagnesium (CalMag) per dag. Nu har jag övertalats att prova vitamin K2 (K2 Extra) för att "frakta bort kalcium från blodkärlen och in i skelettet". Man sa att det K2 som min omega 3 innehåller inte räcker, utan jag riskerar få förkalkade blodkärl. Vilka av dessa piller ska jag fortsätta med för mitt eget bästa (ej försäljarens)?

En rörlig pensionär
Apotekare Fredrik Hed svarar:

Vitamin K finns i många olika livsmedel och är nödvändigt för blodets koagulering och för att bygga upp skelettet. Brist på vitamin K är däremot ytterst ovanligt enligt Livsmedelsverket.

Vitamin K finns i kål, gröna bladgrönsaker, rapsolja, kött, lever, äggula och mejeriprodukter, men kan också bildas direkt i kroppen av bakterier i tarmen.

Om du äter en varierad kost, och inte har någon sjukdom som kan orsaka brist, får du med stor sannolikhet i dig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver utan behov av tillskott.

Med det sagt kan jag inte se att du behöver K2 Extra.

Observera att om du behandlas med blodförtunnande läkemedel i form av Waran ska du inte äta så mycket livsmedel som innehåller rikligt med K-vitamin. Det kan motverka effekten av behandlingen.

Annons

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.