Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Barnen bråkar hela tiden!

Vi har tre barn i vår familj, 5, 7 och 9 år gamla. De är så klart ljuvliga ungar men oj vad de bråkar med varandra. De bråkar nästan jämt och om allt. Jag och min man håller på att bli galna av allt detta och vet snart inte vad vi ska ta oss till. Har du några råd?

Trötta föräldrar
Psykolog Liv Svirsky svarar:

Syskonbråk är väldigt jobbigt för föräldrar men också väldigt vanligt. De flesta syskon bråkar med varandra, i synnerhet när de är ganska nära varandra i ålder som i ert fall.

Man brukar säga att det inte finns någon relation som varar längre än syskonrelationen och att syskon är de i en familj som spenderar mest tid med varandra. Inte konstigt då att det lätt uppstår konflikter.

Bråken kan vara jobbiga för föräldrar eller andra som blir vittnen, men är inte bara av ondo. Det är faktiskt så att syskon övar sig inför framtiden och lär sig att hantera olika sorters konflikter genom att bråka med varandra. Så, att bråken helt ska upphöra behöver inte vara önskvärt men naturligtvis kan man önska att de ska bråka lite mindre med varandra.

Man kan titta på syskonbråk utifrån hur allvarliga de är och därmed också ha olika sätt att bemöta dem utifrån graden av allvar. Mindre allvarliga bråk kan utgöra ett bra tillfälle för barnen att träna på att själva lösa sina konflikter. Många föräldrar går in och stoppar bråken och löser dem åt sina barn. Det är bra för stunden men barnen missar ett tillfälle att själva hantera sina bråk.

Annons

Försök istället uppmuntra barnen att lösa konflikten på egen hand. Kanske behöver de träna sig på att berätta för varandra vad de blev arga på, vad de skulle önska istället och hur de kan hitta en medelväg som de båda kan enas om och vara nöjda med. Genom att guida barnen när de bråkar kan ni hjälpa dem att se möjliga lösningar som de sedan själva kan testa i nästa bråk. 

Om bråken eskalerar kanske ni måste lägga er i, men även det kan ske i flera steg. Det första steget kan vara att benämna att ni hör att de är arga på varandra och fråga om de tycker att de behöver eller vill ha hjälp. Om de tackar ja kan ni låta dem var och en berätta sin version och försöka sammanfatta det ni hör utan att välja sida, bara beskriva det de sagt. Ni kan då också uttrycka er tilltro till att de nog kan klara av att lösa det här på egen hand, det har de säkert klarat flera gånger tidigare i liknande situationer.

Om ni tror att bråket håller på att spåra ur och kanske kan leda till att de slår varandra eller har sönder saker kan ni börja med att fråga dem om ni har rätt eller inte. Om de bara leker kan ni låta dem fortsätta men var tydliga och tala om att lek inte är det samma som bråk och när man leker ska båda tycka att det är just en lek och inte något annat.

Om ni känner er osäkra på om de hanterar situationen själva kan ni be dem att antingen byta lek eller gå isär.  Ibland krävas det att ni säger ifrån mer bestämt och talar om för barnen att ni ser att de är så arga på varandra att ni blir orolig och därför vill att de går och leker på var sitt håll så att ingen av dem gör den andre illa.

När de är lugna och kan leka tillsammans igen får de gärna göra det, men till dess får de leka på var sitt håll. Genom att göra så här markera ni tydligt vad som gäller men ni tar inte sida. Det ger också er ro då ni vet att ingen far illa eller kommer till skada.

Somliga barn bråkar med varandra som ett sätt att få sina föräldrars uppmärksamhet. De märker att när de bråkar kommer föräldrarna, löser konflikten och erbjuder andra aktiviteter. Är de däremot sams ägnar sig föräldrarna åt annat.

Om det är så i era barns fall kan det vara bra att ägna barnen en del uppmärksamhet när de har det mysigt med varandra. Inte på ett sådant sätt att ni stör dem, men så att ni ändå markerar er närvaro och uppskattning.

En annan åtgärd om barn bråkar om sina föräldrars uppmärksamhet är att se till att ha ensam tid med varje barn. På så sätt får varje barn sin önskan uppfylld utan att det behöver ske på bekostnad av eller i konkurrens med syskonet.

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.