Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Jag vill inte ge upp mitt gamla liv!

Jag och min nuvarande man har varit gifta i fem år. Vi har båda nästan vuxna barn från tidigare äktenskap och träffade varandra ganska sent i livet. Det mesta är nog bra mellan oss får man säga, det känns som att jag hittat den man jag vill leva resten av mitt liv och åldras ihop med.

Så klart finns det sker som inte är perfekta och det är därför jag skriver. Kanske finns det något vi kan göra för att komma till rätta med de små problem vi har så att relationen kan bli ännu bättre.

Det som alltså är problem är att vi har väldigt olika syn på hur mycket tid vi ska spendera tillsammans och på gemensamma aktiviteter och hur mycket tid var och en kan ägna åt andra saker. Vi har många gemensamma intressen och vi vill vara mycket tillsammans, men eftersom vi möttes ganska sent i livet har vi ju båda vänner från förr och rutiner och ritualer som hört till våra liv som de såg ut innan.

Min man vill att vi ska göra det mesta tillsammans. Han tycker att eftersom vi tycker så mycket om varandra och har levt utan varandra så länge vill han att vi är tillsammans hela tiden nu och inte låter någon tid gå till spillo.

Det är verkligen fint tänkt av honom, men det är ändå svårt. Jag har faktiskt ett rätt stort behov av att få göra saker på egen hand. Det känns viktigt för mig att ha kvar mina gamla vänner och få fortsätta med en del av de saker som länge tillhört mitt liv.

En annan skillnad vi också har är att jag vill ha egen tid tillsammans med mina barn ibland. Det förstår han inte alls, han tycker att vi är en familj nu och då ska vi alla ses tillsammans.

Vi har svårt att tala med varandra om det här. Han blir ledsen och jag känner mig elak och lyckas inte förklara hur jag tänker för honom så att han förstår. Kan du ge oss några råd på vägen hur vi ska lösa det här som ju ändå är ett relativ litet problem i vår annars så fina relation.

Egentid
Psykolog Liv Svirsky svarar:

I relationer är det vanligt att parterna har olika syn på hur mycket tid de ska spendera ifrån varandra och hur mycket de ska vara tillsammans. Många går in i en relation med ett visst önskemål, ofta att spendera väldigt mycket tid tillsammans, men efter hand förändras detta och olika önskemål kan bli en källa till diskussioner och ibland till och med konflikter.

En väg att gå för att lösa denna sorts olikheter är att försöka kompromissa. Kompromisser är ofta nödvändigt för att en relation ska fungera. När det gäller hur tid ska fördelas är det ibland den enda lösningen. Det är viktigt att komma ihåg att en kompromiss inte är att den ene gör som den andre vill, utan att man möts på mitten, där båda ger lite avkall på sin önskan och får en del av sin önskan uppfylld. Hur tror du att kompromisser mellan dig och din man i det här avseendet skulle kunna se ut? Kan ni tala med varandra om det tror du?

En annan aspekt av detta handlar om att försöka se vad bråken om ensam eller tillsammans egentligen handlar om. Kanske handlar de främst, åtminstone från din mans perspektiv, om att känna sig prioriterad respektive bortvald. Gemensam tid blir alltså en symbol för något annat, det handlar inte så mycket om den faktiska tiden som om närhet och prioritering.

Annons

Ett första steg, oavsett vad bråk i en relation handlar om, är att försöka tala om de verkliga känslorna och inte hålla sig till ”symbolerna”. Om båda lyckas vara tydliga med sina verkliga känslor ökar möjligheten att förstå varandra och därmed hitta lösningar som faktiskt fungerar.

Det är inte alltid enkelt att tala om de verkliga känslorna, det kan vara läskigt att blotta sig och inte vara säker på hur partnern kommer att ta emot det man säger. Och det kan vara lika läskigt att höra sin partner berätta om sina verkliga känslor.

Men om ni verkligen försöker och utgår från era starka känslor för varandra kan ni säkert ha en god chans att lyckas.

Om du och din man vill läsa mer om det här kan ni gå in på www.dailybitsof.com. Där finns en mängd olika korta mailbaserade kurser på temat relationer och parterapi.

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.