Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Varför är mitt barnbarn så ensamt?

Jag skriver till dig då jag är mormor, bland annat till en alldeles fantastisk liten kille som är 11 år. Det är angående honom jag skriver för det är han som oroar mig nu. Vi träffas ganska ofta och har så roligt tillsammans.

Jag älskar alla mina barnbarn, jag har fem stycken i lite olika åldrar, men har är nog ändå den som jag delar flest intressen med och kan ha roligast samtal med. Ibland är han rent av lite som en vän.

Vi fikar tillsammans, bakar och lagar god mat som vi sedan avnjuter ihop, plockar svamp i skogen på hösten och går till och med på en och annan utställning ibland. Han är en begåvad unge som har lätt för sig i skolan och som är mycket intresserad av olika kulturella uttryck, konst som sagt, men även musik och film.

Så långt är allt gott och väl, men det som oroar mig är hur pojken har det i skolan. Han är alltså 11 år gammal och går i årskurs fem. I skolan har han så vitt jag förstår egentligen inga riktiga kompisar. Det finns några killar i klassen som han är med när det är grupparbeten, utflykter och annat, men i övrigt är han ensam.

Han går ensam på rasterna och sitter ofta ensam och äter på skollunchen. Han har inte själv berättat det här utan det framkom när min dotter var på utvecklingssamtal med honom. Tydligen har det varit så ett tag, men hon har inte sagt något till mig.

Han är inte retad eller så, bara just ensam. Inte heller direkt bortvald, kanske snarare att han dragit sig undan och är lite bortglömd. Det värker i mitt hjärta när jag tänker på att denna fantastiska lilla kille går runt ensam på det sättet.

Nu har jag tagit mod till mig och frågat honom om det och då berättade han ungefär det jag skrivit här. Han sa att han inte är särskilt ledsen men att det ju skulle varit roligare att ha kompisar i skolan. Problemet verkar vara att han inte hittar någon som är som han. De andra killarna vill mest spela boll på rasterna och det tycker han är tråkigt. Efter skolan håller de också på med olika idrotter så de umgås både i och efter skolan och känner varandra bra medan mitt barnbarn hellre går hem själv eller umgås med mig.

De andra barnen har ibland kalas eller fester och ibland blir mitt barnbarn bjuden, andra gånger inte. Själv vill han inte ha kalas då han inte vet vilka han skulle bjuda. Hur kan jag hjälpa honom att få fler kompisar? 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Ensamhet är verkligen något tufft och svårt och tyvärr drabbar det ibland även barn på ett sorgligt sätt. Vad skönt ändå att din dotterson inte är retad eller mobbad och att han, mitt i detta, tycks vara så stark och säker på sig själv och vad han gillar. Och vilken tur för honom att han har dig som är en engagerad mormor men också någon han kan få utveckla sina intressen tillsammans med!

Det låter ju som att det är det främsta problemet, om man nu kan kalla det så, för din sonson, att han har intressen som inte är så vanliga bland killar i hans ålder, i alla fall inte i den skola och klass där han går. För den som inte riktigt vill göra det som alla andra gör kan det lät bli så att man hamnar utanför, inte för att man egentligen är bortvald utan snarare för att man inte är så road. Man väljer därför själv ofta att avstå och till slut lär sig de jämnåriga det och slutar fråga den som sällan vill vara med.

I takt med att barn blir äldre brukar sådana här problem minska, det blir allt mer okej att utveckla egna intressen, toleransen ökar och likaså valfriheten till exempel när det kommer till olika inriktningar på skolgång. Men tiden fram till dess kan kännas lång.

Annons

Det jag tror ditt barnbarn skulle må gott av är att få fortsätta att utveckla sina intressen, gärna i sammanhang där han kan träffa jämnåriga. Kanske finns föreningar, kurser eller klubbar i närheten av er där barn och ungdomar ägnar sig åt just hans intressen. Även forum på internet kan erbjuda möjligheter att få kontakt med folk med samma intressen. Om du kan så försök att tillsammans med honom leta upp sådana platser och hjälp honom att närma sig dessa. På så sätt ger du honom mycket god hjälp.

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.