Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Lika som bär - genom alla tider!

Likheterna är slående. Ändå är det flera generationer mellan människorna på bilderna. Hur är det möjligt? Vi har pratat med två svenskar som båda funnit dubbelgångare – långt bakåt i släktleden!


Text: Johan G Rystad
Foto: Privata/MyHeritage


Många som sysslat med släktforskning har slagits av hur släktdragen har fortsatt, generation efter generation. Några få har till och med upptäckt nästan identiska släktingar från förr – en upplevelse som kan vara både skrämmande och fascinerande på en gång.

Denna företeelse har uppmärksammats av företaget MyHeritage som utlyste en stor tävling för att finna de som var mest lika sina förfäder. Konkurrensen var stenhård och bilderna häpnadsväckande.

Två av deltagarna från Sverige var Åsa och Caroline här intill. När man ser bilderna som de skickat in kan man inte låta bli att fascineras av de slående likheterna. Lika som bär, som man brukar säga. Eller som tvillingar – trots att det skiljer flera generatoner.

Annons

 

Carolina är en kopia av sin mammas farmors syster!

Lika som bär

Caroline och hennes mammas farmors halvsyster.

– Jag är inte troende alls men det är inte utan att man börjat fundera på återfödelse, på reinkarnation. För det här är ju nästan kusligt.

Så säger Caroline Schröder i Rimbo utanför Norrtälje. Sedan hon var tonåring har hon vetat att hon är en kopia av sin mammas farmors syster Maria.

– Min mammas farfar dog 1996 av brustet hjärta sedan hans hustru gått bort. När mina föräldrar skulle sortera bland hans efterlämnade papper dök det upp en inramad bild.

– Men det är ju Caroline, utbrast hennes pappa.

Men det var det inte. Bilden föreställde en ganska avlägsen släkting som var en kopia av dottern.

– Jag vet inte så mycket om henne mer än att hon var min mammas farmors halvsyster, hette Ida Maria Henriksdotter och dog som 23-åring 1921. Men likheten mellan oss har gjort att jag blivit rejält nyfiken.

Just den fysiska likheten med Maria har gjort att Caroline börjat fundera på om man återföds efter döden. Därför vill hon gärna veta mer om Marias liv hemma i Lima, Dalarna.

– Maria dog ju ung, bara 23 år gammal. När jag var i tjugoårsåldern blev jag också allvarligt sjuk. Det har sporrat mitt intresse ytterligare. Jag vill väldigt gärna veta hur hon dog men än har jag inte fått klarhet.

 

Max ser ut precis som sin mormors morfar!

Lika som bär

Max och hans mormors morfar.

När historieläraren Åsa Blomqvist i Östersund började släktforska åkte hon hem till sin mamma. De satt och bläddrade i ett gammalt fotoalbum när Åsa plötsligt pekade på en bild på en äldre herre, hennes mammas morfar Olaus Brande, född 1871.

– Men ser du inte, sa Åsa. Han är ju otroligt lik Max. Så kommer Max se ut när han blir gammal.

Max är Åsas son, född exakt 120 år efter anfadern Olaus. Och när hon hemma hos en annan släkting fick syn på en bild på en ung Olaus blev likheterna ännu mer tydliga.

– Det är ju nästan skrämmande, säger Åsa idag, några år senare. Det är som om Olaus gener har gått genom generationerna för att slutligen hamna hos Max. Allihop.

Och uppenbarligen är det inte bara anletsdragen som gått i arv. Enligt Åsas mamma har Max också ärvt hela kroppsbyggnaden. Båda är långa och smala.

– Allt är precis likt – ögon, näsa mun och haka. Och till och med håret!

Åsa har inte hittat fler sådana slående likheter under sin släktforskning, men nog har det varit spännande ändå.

– Jag har en så brokig släkt. Olaus var same från Jänsmässholmen, mitt i Offerdals fjällvärld. Men det finns också adel i släkten. Min farfars morfar var Sixten Sparre, han som rymde till Danmark med Elvira Madigan.

Men det är en helt annan historia…

 

Fler kopior av sina förfäder

Lika som bär

Louis Charles (29 juli 1865) och hans sonsons sonson Yorick (13 januari1975).

 

Lika som bär

Audrey och hennes sondotter Audrey.

 

Lika som bär

Henry Daniel (vid 21 års ålder) och hans dotterson Casey Edward (samma ålder).

 

Lika som bär

Louis (född 1917) och hans sonsons son Mathew (född 1995).

 

Lika som bär

Bree (född 1980) och hennes systerdotter Kaylee (född 2004).

Fler bilder hittar du här!

 

Vem är din dubbelgångare?

Har du också en gammal släkting som du eller någon annan i din familj är lik? Ladda gärna upp bilderna nedan.


Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.