Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Följ med till vackra S:t Petersburg i höst!

På ruinerna av en svensk 1600-talsstad vid floden Neva i Finska viken grundade den ryske tsaren Peter den store 1703 en stad som fylldes med rikedomar. Följ med till S:t Petersburg som fick namn efter aposteln Petrus!
25/9 - 1/10 2012 (7 dagar) 10 495 kr

Under en innehållsrik vecka i österled lär vi känna denna ljusa skönhet med storslagna byggnader och många skatter. Isakskatedralen och Vinterpalatset med Erimitaget är två av höjdpunkterna, Katarinapalatset i Pusjkin en annan. Ridån är uppe, S:t. Petersburg ligger för våra fötter!

Annons

TISDAG 25 SEPTEMBER

Förväntansfulla inför kommande "äventyr" i öst lämnar vi på morgonen våra påstigningsorter (Skåne, Västkusten och Stockholm) och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. På eftermiddagen avgår Viking Lines färja till Helsingfors, men innan dess har vi fått tillfälle att pausa och äta lunch. Med vy ut över Stockholms bedårande skärgård avnjuter vi en välsmakande buffé ombord.

ONSDAG 26 SEPTEMBER

Efter en god sjöfrukost lägger vi vid halvtiotiden till i Helsingfors och följer därefter finska viken österut. Vi färdas längs med den så kallade Kungsvägen, som förband Sverige med Ryssland och som sedan 1300-talet beträtts av kungar och köpmän, pilgrimer och konstnärer. Via Viborg kommer vi in i Ryssland och fortsätter sedan söderut genom det Karelska näset mot St. Petersburg, som vi når på kvällen. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Hotel Moskva, beläget i slutet av den tjusiga paradgatan Nevskij Prospekt. En middag avslutar vår första dag på rysk mark.

TORSDAG 27 SEPTEMBER – LÖRDAG 29 SEPTEMBER

Uppförandet av Peter-Paulsfästningen, där både Dostojevskij och Gorkij har suttit fängslade, blev starten för S:t Petersburg som anlades efter västerländska förebilder och med hjälp av inbjudna arkitekter. 500 broar binder samman St:t Petersburg, som ligger på ett 40-tal öar. Med svensktalande guide får vi se och veta mer om staden och dess spännande historia. Vår rundtur tar oss bland annat längs Nevskij Prospekt och utmed floden Neva, sedan förbi pansarkryssaren Aurora, som markerade starten för Oktoberrevolutionen. Vi slås av klasskillnaderna i det nya Ryssland och förundras över den storslagna arkitekturen som gjort S:t Petersburg till en av vår tids vackraste städer. Uppståndelsekyrkan med sina lökkupoler och den väldiga Isakskatedralen med plats för 14 000 gudstjänstbesökare lämnar bestående avtryck. Likaså Vinterpalatset – det forna ryska tsarresidenset som även inrymmer det världsberömda konstmuseet Eremitaget. Under ett besök i Eremitaget fängslas vi av de enorma rikedomar i form av konstverk, statyer, möbler mm som finns samlade här. Michelangelo, van Gogh, Rembrandt, Renoir med flera finns alla representerade!


Efter frukost beger vi oss tillsammans med vår lokalguide till S:t Petersburgs "vagga", Peter Paulfästningen, som tillkom för att skydda den planerade staden mot attacker från svenskarna. Den förväntade svenska offensiven uteblev, men utbyggnaden av fästningen fortsatte till år 1740. Området rymmer även den praktfulla Peter Paulkatedralen, där Peter den Store och flera andra ryska tsarer ligger begravda, samt övergivna fängelsehålor och en populär badstrand. Eftermiddagen är fri för egna upptäckter. Vår guide tipsar om museer, affärer och andra aktiviteter. Kanske njuter du av en stillsam båttur på Neva?


En av dagarna ställer vi färden till Pusjkin och det storslagna Katarinapalatset (Sommarpalatset), som Peter den Store lät uppföra till sin maka Katarina I. Slottet var ursprungligen en ganska modest byggnad – alltför modest tyckte dottern, kejsarinnan Elisabeth, som därför gav hovarkitekten Rastrelli i uppdrag att riva och bygga om det. Det extravaganta nya palatset mätte 325 meter på längden och nästan en kilometer i omkrets! Det mesta av den magnifika interiören demonterades och plundrades av tyska styrkor under andra världskriget. Lyckligtvis hade ryska antikvarier före kriget dokumenterat stora delar av innehållet, varför varsam restaurering och återuppbyggnad kunnat ske. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och shopping. På kvällen samlas vi för en gemensam middag och därefter bär det av till en rysk folkloreshow. Kosackdans, rysk champagne och kanapéer garanterar god stämning och blir en festlig avslutning på vår vistelse!

SÖNDAG 30 SEPTEMBER

Efter en tidig frukost lämnar vi S:t Petersburg och sätter kurs mot Tallinn. Strax efter gränsen passerar vi den lilla staden Narva. Det var här som den svenska armén, under Karl XII:s personliga befäl 20 november 1700, vann en av sina mest remarkabla segrar genom tiderna. Vi följer så finska viken västerut och kommer på kvällen fram till Tallinn, där Tallink Siljas moderna fartyg med destination Stockholm ligger för ankar, klockan 18 avseglar vi. Ombord njuter vi av kvällens middagsbuffé och fartygets affärs- och nöjesutbud.

MÅNDAG 1 OKTOBER

Frukost med sjöutsikt avslutar vår fartygsvistelse. Vid tiotiden angör vi Stockholm och tar oss därefter via Norrköping och Linköping söderut. Med vidgade vyer och fina resminnen återkommer vi efter ett kortare stopp i Jönköping på kvällen till Skåne respektive Västkusten.

Övrigt

Fler bilder

Vinterpalatset, tidigare bostad för de ryska tsarerna, hör till världens äldsta och största museer.
Vinterpalatset, tidigare bostad för de ryska tsarerna, hör till världens äldsta och största museer.
Femhundra broar binder samman St. Petersburg.
Femhundra broar binder samman St. Petersburg.
Njut av en båttur på floden Neva!
Njut av en båttur på floden Neva!
Isakskatedralen är den största kyrkan i St: Petersburg.
Isakskatedralen är den största kyrkan i St: Petersburg.
En höjdpunkt är Katarinapalatset i Puskjin.
En höjdpunkt är Katarinapalatset i Puskjin.
Foto: Shutterstock

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?
Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.