Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Upplev turkiska rivieran med sitt solsäkra klimat!

Den turkiska Rivieran, med sitt solsäkra klimat, består av flera intressanta ställen att besöka och mängder av härliga stränder. Följ med på en härlig höstresa till Turkiet med Hemmets Journal och Guldresor!
Den som vill kan tillbringa tre nätter på  hotell i Cappadocia.
2/11 - 14/11 2012 (13 dagar) Specialpris just nu: 3 950 kr kr

Turkiska Rivieran

Den Turkiska Rivieran, med sitt solsäkra klimat består av flera intressanta ställen att besöka och mängder av härliga stränder. Huvudstaden här är Antalya och man hittar i detta område fler av de mer kända turistorterna såsom Side och Alanya. Våra hotell ligger här på kusten vid Medelhavets strand.

 

Den huvudsakliga sysslan för invånarna har sedan länge varit fiske och jordbruk men nu växer moderna hotell fram vid de långa sandstränderna och turistnäringen sysselsätter mer och mer folk. Side ligger längst ut på en udde omgivet av vidsträckta stränder med finkornig sand. Ringmuren och de välbevarade romerska lämningarna vid stadsgränsen, visar på en rik historia. I de gamla stadsdelarna finns den äldre bebyggelsen kvar. Här finns en vacker strandpromenad med över tre kilometer gångväg som är lika bra för en sen joggingtur som för en promenad i soluppgången. Inne i själva staden har man också städat upp och snyggat till.

 

Antalya är en av de större semesterorterna längs den turkiska Rivieran. Här bor ca 930 000 invånare och du hittar allt från livliga bargator till historiska kulturminnen. Detta är en storstad med puls som erbjuder shopping av modern karaktär likaväl som myllrande basarer. Gamla stan är värd ett besök och likaså hamnområdet.

Annons

Alanya är störst av resmålen på den Turkiska Rivieran och är på samma gång en badort som en stad med stort utbud av shopping och nöjen. Längs den här kuststräckan hittar du de bästa sandstränderna där t.ex. Cleopatrastranden är välkänd. Något man inte skall missa här är ett besök till fästningen med den långa muren som ringlar sig högt ovanför Alanya. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och Medelhavet.

 

Varierat restaurangutbud

I hamnområdena ligger utomhusrestaurangerna tätt. Valmöjligheterna är stora och här hittar du garanterat något som faller dig i smaken såsom kebahak, sushibarer, familjevänliga restauranger med internationell inriktning och verkliga gourmetkrogar.

 

Stort och varierat nöjesliv

Bland kvällsnöjen är utbudet stort med allt från musikbarer till orientalisk magdans och klubbar som håller öppet till strax före gryningen. Särskilt Alanya lockar till uteliv.

 

Fynda i basarerna

På marknaden och i basarområdena hittar du kryddor, tyger, väskor, kläder och mycket mer. Det mesta är kopior och här kan man göra riktiga fynd när man väl prutat ner priset. Bara man är medveten om vad man köper är det mycket prisvärt. Man kan här betala med Euro eller Turkiska Lira. Städerna erbjuder också shopping i butiker som påminner om basarerna. Självklart hittar man därutöver varor också av hög kvalité där också priset är högre.

 

I Turkiet är guld billigt att köpa. Det beror inte på att guldet är billigare, det har samma pris i hela världen, men arbetskraften är det. Man handlar främst med 14 karats guld men 18 och 24 karat finns också. Begär äkthetsintyg om du handlar smycken med stenar i. Läder finns i stort utbud såsom jackor och väskor och kan vara värt att köpa med sig.

 

I Turkiet säljer man också många mattor. Turkiska mattor har en lång historia och det unika med de turkiska mattorna är att de knyts med dubbla knutar. Man säljer mattor gjorda i bomull på bomull, ull på bomull eller den finaste som är silkesmattan. Mattorna berättar genom sina mönster en historia varifrån de kommer och vilken typ av matta det är.

 

Njut det turkiska köket

Det turkiska köket är baserat på enkla råvaror som är omsorgsfullt tillagade och smaksatta med kryddor av olika slag. Basen i en turkisk måltid består av bröd, fårost, grönsaker och ris. Till det äter man kött eller fisk. Kebab är landets paradrätt och kan innebära allt från det som vi menar med kebab, dvs döner kebab (tunt skivat kött i pitabröd), till kalops eller järpar. Köfte kallas de små kryddstarka köttbullar som ofta serveras på särskilda restauranger.

 

Turkiet är känt för sina söta bakverk och när du har smakat en bit baklava, en sirapsdrypande kaka med nötter, inser du varför kakan skurits i små bitar.

 

Nationaldrycken raki är ett anisbrännvin som oftast används som aperitif, men som även kan serveras genom hela måltiden. Çay, te, är vardagsdrycken framför andra och överallt ser du springpojkar bärande på runda brickor med teglas. Om du beställer färsk fisk på restaurang bör du fråga efter dagspriset på just den fisken, så att notan inte blir en överraskning. Under resan ingår middag och frukost.

 

Preliminärt program:

Fredag, 2 november

Cappadocia

Flyget avgår tidig. På flygplatsen i Antalya möter svenska reseledare och transfer till hotellet följer. Väl framme och vi checkat in följer ett välkomstmöte med cocktail. Svenska och turkiska guider kommer att gå igenom veckan, berätta om hotellet och omgivningen samt presentera sig själva. Middag och övernattning på Asteria Hotel.

Pamukkale

Vi flyger från Sverige till Antalya. Väl framme blir vi mötta av våra svenska guider för transfer till vårt hotell. Vi ankommer till hotellet på eftermiddagen. Resten av dagen ägnas åt fria aktiviteter och middag. Det brukar vara härliga solnedgångar, så varför inte passa på att beskåda en sådan på stranden.

Lördag, 3 november

Cappadocia. Antalya - Cappadocia.

Ca kl. 08.00 efter frukost är det avfärd mot Cappadocia. Med svensk och turkisk guide tar vi oss mot Cappadocia som är det historiska namnet på regionen i centrala Anatolia. Cappadocia är en av de mest intressanta platserna i Turkiet med många sevärdheter ur ett historiskt perspektiv. Middag och övernattning i Cappadocia.

Pamukkale. Alanya Stadstur

Dagen börjas med Välkomstmöte. Vi bjuds på cocktail och all information som kan behövas samt får träffa alla, svenska och turkiska, guider.


Efter mötet är det dags för utflykt till Alanya, staden som aldrig sover. En härlig blandning av vardagsliv, shopping, sevärdheter och folkmyller. Här möts turkarnas livliga vardagsliv och turismens glada myller. Vi börjar turen med att åka och äta på en restaurang i Alanya. Efter besöket tar vi bussen och en kort promenad till den droppstensgrottan Damlatas, som ligger vid den berömda Kleopatrastranden. Grottan har funnits i 15 000 år och är en otroligt vacker och fascinerande miljö. Det sägs att luften här lindrar astma. Temperaturen ligger konstant på 22 grader och luftfuktigheten ligger på hela 90 %.

Efter besöket i grottan väntar en spännande färd upp till det högt beläget Alanya Castle. Smala och trånga vägar leder oss till en borg som är från 1200-talet. Vi tar en tur bland de historiska murruinerna och får höra spännande berättelser om vad som verkligen hände här för länge sedan. Håll i dig hårt när du tittar över borgens mur, här är det högt! Och det kan vi lova - den otroliga utsikten blir dokumenterad av otaliga kameror.

Tid: Från ca 11.30– ca 16.00.
Kostnad: ca 30 Euro
Bra att ta med: Vattenflaska
Klädsel: Bekväma skor

Söndag, 4 november

Cappadocia. Cappadocia

Vulkaner och askan som skjutit ur dessa, har format lanskapet här, vilket tydligt märks på utseendet av landskapet. Här besöker vi en övergiven, gammal underjordisk stad och senare på eftermiddagen når vi staden Göreme. I denna stad blir det en promenad med guidning. Middag och övernattning i Cappadocia.

Pamukkale. Pamukkale

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och allt bagage tas med. Cirka 08.00 avgår vår buss mot Pamukkale. Det är en tur till en av Turkiets mest berömda sevärdhet. Pamukkales vita klippor och naturliga pooler finns med på Unescos världsarvslista. Pamukkale är namnet på de berömda klippterrasser som formats under århundranden och bildat stora bassänger. Under färden berättar vår guide om Turkiets olika områden, om den turkiska kulturen och hur det är att leva i Turkiet idag jämfört med för århundraden sedan. Resan är en del av upplevelsen och här möter vi storslagen natur samtidigt som vi får intressant information av dem som vet bäst. Väl uppe vid de fantastiska klipporna besöker vi också Hierapolis, den romerska, antika ruinstaden intill berget. Här kan vi se antika lämningar från amfiteater, gravplatser, en fantastisk utsikt och mycket mer.


Enligt sägnen sägs det mineralrika vattnet som porlar över Pamukkales vackra klippor ha en föryngrande verkan. Under dagen har du möjlighet att själv ta ett dopp i Kleopatras bassäng som är öppen för allmänheten. Här simmar du runt bland resterna av antika marmorkolonner.


Vid 18-tiden checkar vi in på vårt 3-stjärninga hotell, där vi äter middag och vilar ut. Även här kan man bada i samma vatten som uppe vid klipporna.


Vi har på vägen till Pamukkale besökt en juvelarbutik, där vi får chansen att handla turkiska smycken.

Måndag, 5 november

Cappadocia. Cappadocia

Efter frukost beger vi oss tillbaka till Göreme. Där väntar besök på Göreme Museum, ett fint museum ute i det fria utan tak med uråldriga kyrkor som är intressanta att besöka. På eftermiddagen besöker vi en turkisk mattfabrik där vi får en genomgång i hur mattorna vävs och tillverkas. På kvällen kan den som vill få uppleva känslan från legenden, 1000 och en natt, då vi tar bussen till en restaurang med tydlig orientalisk atmosfär, denna middag kostar extra. Här bjuds det på god mat och klassisk, turkisk magdans. Annars erbjuds middag som ingår på hotellet. Middag och övernattning Cappadocia.

Pamukkale. Pamukkale

Efter frukost åker vi och besöker ett väveri beläget i Toros-bergen som producerar de världsberömda turkiska mattorna. Vi stannar för lunch under återresan och beräknar att komma till kusten vid 17-tiden där vi checkar in på vårt hotell. Sedan äter vi middag på hotellet. För både söndagen och måndagen kan det vara bra att förboka lunch. 10 Euro per dag.

Tisdag, 6 november

Cappadocia. Cappadocia - Antalya

Efter frukost börjar vi så sakta att ta oss tillbaka till storstaden Antalya. Något man kommer se är när alla luftballonger som finns här, lyfter. Det går för dem som vill ta en tur, men det kostar extra och betalas på plats. Vi kommer att göra stopp på historiska platser från det ottomanska riket. Ett stopp i staden Konya, med Mevlana Museum, hinner vi också med. Under resan tillbaka får vi njuta av det turkiska landskapet och guiderna berättar om Turkiet och de turkiska sederna och folket under resan. Middag och övernattning på Asteria Hotel.

Pamukkale. Båttur Manavgat och besök i moskéDagen börjar med besök i moskén som ligger i Manavgat. Den har 4 minareter och är ett ståtligt bygge. Här får vi gå in i moskén och guiden ger oss en rundtur med tillhörande guidning om historia och religion. Direkt efter moskén, beger vi oss till den närliggande staden Manavgat där denna utflykt på floden utgår. Här väntar båt av modell större och väl ombord börjar vi vår tur ut mot Medelhavet. Floden har kallt vatten och har färgats grön av alla mineraler som finns och samvaron ombord brukar vara på topp. Väl framme vid Medelhavet hoppar vi iland på sandstranden och här kan den som vill ta sig ett dopp i Medelhavet. Under tiden förbereder kockarna lunchen som består av grillad fisk eller grillad kyckling. Vi äter den ombord och sen går resan hem igen.

Tid: Från ca 11.00 - ca 16.00
Kostnad: ca 30 Euro
Bra att ha med: Vatten, solskydd
Måltider och dryck: Lunch ingår, ej dryck.

Onsdag, 7 november

Cappadocia. Antalya

Dagen spenderas i Antalya. Antalya är huvudstad i regionen och en riktig storstad. På vägen dit stannar vi på en stor turkisk juvelfabrik och en läderfabrik för att få uppleva turkiska varor på nära håll. Vi guidas sen i staden som erbjuder folkligt myller i Gamla Stan likaväl som modern shopping i de nyare delarna. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi vid den romerska bron Selcuk.
Middag och övernattning på hotellet i Antalya.

Pamukkale. Heldagstur Antalya

Efter frukost åker vi på en heldagstur till kustens huvudort, Antalya. Vi besöker en läderfabrik och får tillfälle att handla fina varor av hög kvalité och det finns ett stort urval av modeller, mönster och färger.

Väl framme i Antalya lämnas tid till att upptäcka staden på egen hand. En kortare guidning får vi här men sen får man tid för att se det man vill och att shoppa eller bara slappna av på något mysigt café. Missa inte den fantastiska basaren med kryddor och allehanda varor. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid ett spektakulärt vattenfall som forsar ut i Medelhavet från klipporna. Vi beräknar att vara tillbaka på hotellet vid 17-tiden. Turen till Antalya ingår i resans pris men det kan vara bra att förboka till lunch. Pris 10 Euro. Middag på hotellet.

Torsdag, 8 november - Tisdag, 13 november

Cappadocia. Fria aktiviteter

Fria dagar med sol och bad.
Middag och övernattning Asteria Hotel

Pamukkale. Fria aktiviteter

Frukost och middag på hotellet.

Onsdag, 14 november

Cappadocia. Antalya – Sverige

Transfer och återresa till Sverige.

Pamukkale. Antalya – Sverige
Tidig avfärd från hotellet med transferbuss. Exakt tid meddelas på plats.

Övrigt

Hotell

Vi bor 5-stjärnigt på Asteria Hotels i 11 respektive 9 nätter, beroende på vilken utflykt man skall åka på. Vi bor 1 natt i Pamukkale eller 3 nätter i Cappadocia.

 

Klassificeringen av hotell är baserad på nationell standard. På alla hotell ingår frukost och middag. Hotellen är belägna vid Medelhavet nära Manavgat respektive Side. Båda hotellen har privata strandavsnitt med solstolar att utnyttja. Hotellen har gott om faciliteter och det anordnas en hel del aktiviteter av hotellen. Båda hotellen har gym och fina SPA-avdelningar med hamam och massage.

Vi bor på Asteria Sorgun Resort 2 - 14 november 2012.

I Pamukkale och Cappadocia använder vi oss av ett flertal, bra 3-stjärniga hotell.

 

Rummen – Asteria Sorgun Resort
Rummen har en enkel och elegant design.
Dubbelrum i huvudbyggnaden för 2-3 personer.
Dubbelrum i någon av trädgårdsbyggnaderna för 2-3 personer.
Alla rum har bad/dusch och wc, hårfön, telefon, satellit-tv, minibar, luftkonditionering och balkong.
Städning 7 dagar/vecka. Kassafack har man kostnadsfritt. Strand och poolhanddukar lånar man på hotellet. Trådlös internet uppkoppling finns kostnadsfritt i lobbyn, fasta datorer finns även att låna.

 

Hotellfakta – Asteria Sorgun Resort
Telefon: Ja
TV: Ja
Luftkonditionering: Ja
Centralvärme: Ja
Varmluftsuppvärmning: Nej
Heltäckningsmatta: Ja
Bad: 100-300 m
Reception: 24 timmars service
Hiss: Ja
Pool/Barnpool: Ja/Ja
Restaurang/Bar: Ja/Ja
Poolhandduk: Ja
Trådlöst internet: Ja

Bra att veta

Aktiviteter
På hotellet erbjuds en mängd olika aktiviteter. Gym- och spaanläggning med hamam, tennisbanor och självklart finns möjlighet till olika bad- och beachaktiviteter. Våra färdledare kommer också att arrangera gemensamma aktiviteter för de som vill.

 

Avstånd
Hotellet ligger ca 7 mil från flygplatsen i Antalya och busstransfern beräknas ta ca 80 minuter.

 

El
220 V, adapter behövs inte.

 

Internet
Trådlöst internet finns i hotellets lobby.

 

Kommunikationer
Lokalbussar: Dolmus går fasta turer men saknar ofta fasta hållplatser, du vinkar på bussen när du vill stiga på.

 

Prisnivå - Exempel
I butik: 1 liter vatten ca 6 kr, burkläsk (33 cl) ca 6 kr, limpa vitt lantbröd ca 2kr, badtofflor ca 80-100kr. På restaurang: Öl (50 cl) ca 25kr, enkel lunch ca 60kr, enkel middag ca 120kr.

 

Prutning
I Turkiet är seden att du prutar när du handlar, till exempel en matta, guldkedja etc.
Riktlinje är att du prutar 30 till 50 procent av priset.

 

Reseledning
Under veckan medföljer svensktalande reseledning. Våra reseledare hjälper dig med dina frågor och de kommer också att hålla i dagliga aktiviteter. Under alla turer medföljer svensktalande färdledare och engelsktalande turkiska guider.

 

Telefon
+ 90. Mycket bra mobiltelefontäckning.

 

Tidsskillnad
Svensk tid +1 timme.

 

Vaccination
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral.

 

Valuta och kreditkort
Vanligast och enklast är att betala med Euro. Turkiska lira (TRY) går givetvis också bra. VISA, MasterCard och Eurocard accepteras i större butiker och på restauranger. Det krävs PIN-kod vid betalning med kreditkort i Turkiet.

 

Preliminära flygtider

OBS !! Kan komma att ändras med kort varsel!!

 

Utresedatum
02 nov ARN - AYT ZY1858 10:00 – 14:40
02 nov GOT – AYT ZY1852 09:00 – 15:20 (via Sturup)

Hemresedatum
14 nov AYT – ARN ZY1857 06:00 – 09:00
14 nov AYT – GOT ZY1851 05:00 – 08:00

Fler bilder

Vi gör bland annat en dagsutflykt till huvudstaden Alanya.
Vi gör bland annat en dagsutflykt till huvudstaden Alanya.
Pamukkale
Pamukkale
Foto: SHUTTERSTOCK

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?
Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.