Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Följ med till vackra Italien

De två regionerna Apulien och Basilicata, vid Italiens ”klack”, är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Det bördiga landskapet med många soltimmar är ett himmelrike för vin, oliver och smakrika grönsaker. På denna resa står maten i centrum!
I Matera ligger grott-distriktet Sassi, där det finns boningar som huggits direkt ur klippan och där några av stadens invånare levde fram till 1960-talet.
5/4 - 12/4 2016 (8 dagar) 14 995 kr

Vi öppnar dörren till ett okänt och orört Italien. Många kulturer har här satt sin prägel på landskapet, maten och arkitekturen. Stadskärnan i Alberobello ­består av vitkalkade runda hus med konformade tak så kallade Trulli-hus, som är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk för att lura skattmasen.

I Matera kan invånarna skryta om att de bor i samma hus som deras förfäder gjorde för flera tusen år sedan, och i distriktet Sassi kan vi bland annat beskåda det hundratal kyrkor som är uthuggna ur klippväggarna – Chiese ­rupestri.

Stadsbilden i Sassi påminner mycket om det gamla Jerusalem och har därför förekommit i flera filmer. De magnifika grottorna Grotti di Castellana beräknas vara 50 miljoner år gamla och finns på 70 meters djup. En fascinerande värld möter oss under jorden, och när solens strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst för såväl öga som själ.

Idylliska Cisternino, som ­breder ut sig på en kulle i ­natursköna Itriadalen, och Locorotondo har listats som några av de vackraste medeltida byarna i Italien.

På en kulle tronar den gåtfulla borgen Castel del Monte från 1200-talet. Den åttakantiga byggnaden är ett under av geometrisk harmoni och ­invändigt delvis klädd i marmor. Den tros ha använts som jaktslott och är också klassad som världsarv.

Vidsträckta vinodlingar med upp till 3000 år gamla olivträd präglar landskaps­bilden och eftersom Apulien är Italiens största olivoljeproducerande region har olivoljan såklart en viktig plats i regionens hälsosamma kök. Vi äter gott och rikligt med flera festmåltider och får många tillfällen att prova ostar, ­olivolja och vin.

Dag 1

Vi anländer till Bari, där vår buss väntar. Vi kör norrut längs kusten mot Corato och Hotel Parco Serrone, beläget strax utanför centrum.

Dag 2-4

Med Corato som bas ska vi de kommande dagarna ­upptäcka omgivningarna. Frukost och middagar äter vi på hotellet.

Efter frukost beger vi oss till svenska vinprofilen Barbro Guacceros gård, där vi får smaka lättdruckna moderna viner som tas fram från regionala urgamla druvsorter. Vi kommer också serveras lunch.

Vi besöker den fantastiska borgen Castel del Monte och fortsätter sedan mot Ruvo di Puglia som var centrum för keramiken ­under den storgrekiska ­perioden och fortfarande producerar lergods. I Trani finner vi en av Apuliens vackraste domkyrkor.

Några mil söder om Bari ­ligger de magnifika och ­uråldriga grottorna Grotti di Castellana. Efter besöket under jord fortsätter vi mot kustbyn Polignano a Mare, och stannar för lunch på vägen. Cirka 20 mils bussfärd.

Dag 5

Efter frukost kör vi längs kusten mot Ostuni. Vi ­stannar vid en autentisk lantegendom, Masseria, där vi får rundvisning och provar några av traktens u­tsökta ostar. Efter lunch beger vi oss till en anrik olivproducent för provsmakning, varpå vi fortsätter till pittoreska Cisternino. Vi checkar in på Hotel Aia del Vento, och äter ­middag på hotellet. Cirka 15 mils bussfärd.

Dag 6

Vi besöker Alberobello och beundrar de egendomliga Trullihusen. Vi ges också tillfälle att äta lunch. Eftermiddagen ägnas åt den idylliska bergsbyn Locorotondo och vinprovning på en ­vingård, innan vi återvänder till hotellet.

Dag 7

Vi åker mot bergiga Basilicata och når Matera som är beläget på kanten till en djup ravin. En guidad promenad ger oss en god bild av den kontrastrika staden. I Matera ligger också grott­distriktet Sassi, där det finns boningar som huggits direkt ur klippan och där några av stadens invånare levde fram till 1960-talet. Även denna plats tillhör Unescos världsarv. Vi ­serveras lunch med vin på utflykten. Cirka 17 mils bussfärd.

Dag 8

Efter frukost beger vi oss åter mot Baris flygplats och hemfärden mot Skandinavien, många erfarenheter och upplevelser rikare.

Övrigt

Fler bilder

Kustbyn Polignano a Mare.
Kustbyn Polignano a Mare.
Bergsbyn Locorotondo är känd för sina vinodlingar.
Bergsbyn Locorotondo är känd för sina vinodlingar.
De magnifika grottorna Grotti di Castellana beräknas vara 50 miljoner år gamla.
De magnifika grottorna Grotti di Castellana beräknas vara 50 miljoner år gamla.
Stadskärnan i Alberobello består av vitkalkade runda hus med konformade tak, så kallade Trulli-hus.
Stadskärnan i Alberobello består av vitkalkade runda hus med konformade tak, så kallade Trulli-hus.
Pastabak på autentisk masseria i trakten av Ostuni.
Pastabak på autentisk masseria i trakten av Ostuni.

Medlemskommentarer

1
25 jan 2016 18:54

Några resesugna i sällskapet?

Åke

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?
Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.