Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Följ med till sköna Wien!

Välkommen till valsernas och kaféernas huvudstad! Kryssning i undersköna Wachaudalen, besök på Spanska ridskolans morgonträning, praktfulla slott, magnifika parker och monument summerar det bästa av Wien och ger oss några njutningsfulla höstdagar.
Vi besöker vackra Wachaudalen under vår resa.
5/10 - 8/10 2015 (5 dagar) 9 100 kr

Donau är Europas näst längsta flod och sträcker sig 286 mil från Schwarzwald i södra Tyskland ner till Svarta Havet. Den flyter igenom eller utgör gräns i tio länder och har inspirerat till både musikstycken och berättelser. Vi gör en seglats och låter oss förföras av utsikten och flodens mäktighet. Vi utgår från Krems, som är centralort för vinproduktionen i Wachaudalen och som också är med på Unescos världsarvslista.

Schönbrunn är den sevärdhet i Wien som har flest besökare. Det var sommarslott för den kejserliga ätten Habsburg av Österrike, och har bebotts av flera berömdheter. Kejsarinnan Maria Theresia med sina 12 barn varav ett, Marie Antoinette, så småningom blev drottning av Frankrike, kejsarparet Franz Josef I, som regerade i 68 år, och hans vackra gemål Elisabeth men också Napoleon II. Vid sidan av slottet finns en fantastisk slottsträdgård men också slottsteatern som öppnades redan 1747, där både Haydn och Mozart uppträtt.

Det är bara de unga lipizzanerhingstarna med bäst hoppförmåga och uthållighet som antas att bli utbildade i ridkonstens högre skola på Spanska Ridskolan vid Hofburg. De tränas i krävande rörelser som piruett, passage och piaff och när de intelligenta hästarna har fullbordat sin träning efter uppåt tio år kallas de professorer. Vi besöker en morgonträning och får se hingstar i olika skede av utbildningen, och hur deras rörelser ackompanjeras av österrikisk musik i perfekt harmoni.

Det österrikiska vinets höga kvalitet beror på de många soldagarna och de svala nätterna. Kanske får vi prova vin av någon av de vanligaste druvsorterna som Riesling, Neuburger eller Gruner Veltliner.

Unna dig en skön höstsemester i undersköna Wien!

Dag 1

Efter ankomsten till Wiens flygplats kör bussen oss till centrum och 4-stjärniga Hotel Ananas. Vi ges tillfälle att äta lunch och därefter gör vi en guidad rundtur för ett första intryck av Wien. Hofburg, habsburgarnas vinterresidens och numera presidentens säte, katedralen Stephansdomen, Schönbrunn, nöjesparken Pratern – känd från filmklassikern Den tredje mannen – och fantasieggande Hundertwasserhaus, bostadshuset där varje lägenhet fått sin egen fasad. En del sevärdheter möter vi, andra får vi tillfälle att senare utforska på egen hand. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2

Efter frukost beger vi oss till den världsberömda Spanska Ridskolan, där man sedan 400 år vårdat den klassiska ridkonsten. Vi får vara med under de vita lipizzanerhingstarnas morgonträning. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och upplevelser. Kanske vill du åka hästdroska, ”fiaker”, genom staden? Eller prova något sött och gott på klassiska Café Sacher? Middag på egen hand.

Dag 3

Dagen tillägnas de vackra omgivningarna utanför staden. Bussen kör oss till Krems an der Donau, som är centralort för vinproduktionen i Wachaudalen. Här går vi ombord för att njuta av en seglats ”an der schönen blauen Donau”. I sakta mak glider vi fram genom Wachaus underbara dalgång som anses vara en av de vackraste på Donau. Vinodlingarna som i terrasser biter sig fast på sluttningarna, vinorten Dürnstein och Spitz, passerar revy. Vi seglar söderut motströms mot Melk, vars praktfulla benediktinkloster gett staden berömmelse. När vi lägger till efter lunch kan vi konstatera att Johann Strauss d.y har gett sin vals om Donau ett mycket passande namn! Under en gemensam promenad ser vi mer av Melk och ges också tillfälle att äta lunch. Innan vi åker tillbaka mot Wien besöker vi en vinkällare för att prova några av regionens goda viner. En välanrättad middag på anrika Wiener Rathauskeller avrundar dagen.

Dag 4

Efter frukost beger vi oss mot Schönbrunn, den forna kejsarfamiljens grandiosa palats. Där får vi en guidad rundvisning och får se flera av de pampiga salarna och slottsparken. Flera berömdheter har bott på slottet, till exempel kronprins Franz Ferdinand, mordet på honom blev inledningen till första världskriget. Det var också här i festsalen som Wolfgang Amadeus Mozart höll sin första konsert, som femåring. Eftersom flygen inte går hem förrän på eftermiddagen/kvällen finns tid också för egna upptäckter denna dag.

Övrigt

Fler bilder

Som ett blått band flyter Donau genom Wien. Här blandas europeisk kultur och historia på ett nästan unikt sätt. Ta chansen och upptäck staden i höst.
Som ett blått band flyter Donau genom Wien. Här blandas europeisk kultur och historia på ett nästan unikt sätt. Ta chansen och upptäck staden i höst.
Schönbrunn är det före detta kejserliga sommarpalatset. Det har 1 441 rum och är byggt i rokokostil. Här finns också en hänförande park.
Schönbrunn är det före detta kejserliga sommarpalatset. Det har 1 441 rum och är byggt i rokokostil. Här finns också en hänförande park.
Wien är de klassiska kaféernas stad. Och en bit Sachertårta smakar gott till eftermiddagskaffet.
Wien är de klassiska kaféernas stad. Och en bit Sachertårta smakar gott till eftermiddagskaffet.
Det finns fri tid på resan för egna strövtåg, kanske vill du åka "fiaker"?
Det finns fri tid på resan för egna strövtåg, kanske vill du åka "fiaker"?
Foto: Shutterstock

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?
Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.