Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

INSTÄLLD! Warszawa och Krakow – polska guldkorn

Denna resa har blivit inställd! Välkomna våren i vårt vackra grannland! Polen är ett perfekt semestermål. Landet har upplevt både stormaktstid och krigets fasor och bjuder på såväl kultur och historia som shopping och en charmerande internationell atmosfär.
18/4 - 24/4 2016 (7 dagar) 7 995 kr

Huvudstaden Warszawa, med sina två miljoner invånare, står som den polska nationens symbol för framtidstro. Traditionerna hålls vid liv men staden är en blandning av gammalt och nytt.

Idag finns nästan inga spår kvar av kriget då staden närapå totalförstördes. Tack vare lokalbornas engagemang gick staden igenom en omfattande återuppbyggnad och Warszawa har åter blivit ett historiskt och kulturellt centrum. Gamla stan har återställts i sitt ursprungliga skick och finns på Unescos världsarvslista.

Warszawa sjuder av liv med 200 000 studenter på 60 olika forskningsinstitut och universitet. Flera av stadens invånare har haft stor inverkan inom vetenskaps - och musikvärlden: Maria Skłodowska-Curie upptäckte de två kemiska elementen polonium och radium och fick Nobelpriset två gånger. Fryderyk Chopin är en av historiens största kompositörer.

Krakow är en pärla och anses vara en av Europas ”sagostäder”. Det finns mycket att se och göra och låga priser gör shoppingen extra spännande. Allt från konsthantverk till glas och skinnvaror är värt att köpa med sig hem.

Krakow är litet och promenadvänligt men annars är det trevligt att ta sig fram med spårvagnarna. Rynek Glowny, det stora torget som ligger i gamla stan, är stadens själ.

Saltgruvan i Wieliczka, ett världskulturarv, är en underjordisk stad som både är mystisk och unik med sina saltsjöar, kyrka och postkontor.

18 april - Hemorten till Karlskrona-Gdynia

Vi lämnar Göteborg vid lunchtid och reser söderut mot Karlskrona och färjan till Gdynia. Vi stannar för kaffe och smörgås på vägen och äter en gemensam middag ombord.

19 april - Gdynia-Warszawa

Efter en tidig frukost stiger vi i land i Gdynia. Vi kör mot Warszawa och anländer under eftermiddagen. En kunnig lokalguide tar oss med på en intressant rundtur i den vackra staden. Vi kommer bland annat att färdas längs Kungsvägen och se Kulturpalatset som är en gåva från det sovjetiska folket. I Gamla stan möter vi fina borgarhus med fasader i barock och renässans. Vi äter gemensam middag på hotellet på kvällen.

20 april - Warszawa-Krakow

Vi äter frukost på hotellet och beger oss därefter mot Krakow. Väl framme får vi egen tid före den gemensamma middagen på hotellet.

21 april - Krakow

När vi ätit frukost blir det stadsrundtur med en lokalguide som visar oss det bästa av Krakow. Ingenstans i landet finns så mycket historia samlad. Krakow var tidigare huvudstad och stadens medeltidskaraktär är bevarad i original. Under rundturen ser vi förutom den vackra tyghallen på torget Rynek Glowny också Mariakyrkan med sina två torn, det ena högre än det andra. Vi beskådar naturligtvis också slottet Wawel. Eftermiddagen är fri för egna upptäckter. Vi äter gemensam middag på kvällen.

För dem som önskar finns möjlighet att boka biljett till en Chopin-konsert på kvällen. Det kostar 150:- och måste bokas före avresan.

22 april - Krakow med Saltgruvan

Efter frukost åker vi till den 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka. Vårt äventyr börjar 64 meter under jord, där en fantastisk syn med konstverk, kapell och kyrka möter oss. Allt är byggt av gruvarbetarna och helt i salt. På eftermiddagen återvänder vi till Krakow och det blir fri tid före den gemensamma middagen.

23 april - Krakow-Berlin

Efter frukosten på hotellet lämnar vi Krakow och åker mot Tyskland. Vi åker förbi Spreewald-området och når Berlin framåt kväll. Vi äter gemensam middag på hotellet.

Berlin-Sverige

Så är det dags att styra hemåt igen och efter en god hotellfrukost kör vi mot färjan i Rostock där vi blir serverade en härlig middagsbuffé ombord. Vi beräknas vara i Helsingborg cirka 19 och i Göteborg runt 22.

Övrigt

Fler bilder

Warszawa är en modern storstad med två miljoner invånare.
Warszawa är en modern storstad med två miljoner invånare.
Gamla stans torg i Warszawa är stadens centrum och själ.
Gamla stans torg i Warszawa är stadens centrum och själ.
I Krakow kan man åka droska som dras av vackert dekorerade hästar.
I Krakow kan man åka droska som dras av vackert dekorerade hästar.
S:ta Maria kyrka ligger vid torget Rynek Glowny i Krakow.
S:ta Maria kyrka ligger vid torget Rynek Glowny i Krakow.
Vi besöker slottet Wawel i Krakow.
Vi besöker slottet Wawel i Krakow.

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?
Vi finns på Google+

Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och content marketing. Företaget omsätter cirka 1,1 miljarder kronor och har cirka 300 medarbetare i Sverige. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,7 miljarder kronor, och som delar ut mer än 100 miljoner kronor varje år för att bidra till att utsatta barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på www.egmont.se.